Avenyteamet är en psykiatrisk öppenvårdsmottagning som drivs som ett producentkooperativ, alla heltidsanställda medarbetare är också delägare i företaget. Jag hade förmånen att arbeta där ett par månader januari-mars, och fick därmed inblick i en fantastisk välfungerande verksamhet. Eftersom de flesta som arbetar där är personer som jag känner väl sedan de arbetat på psyk-kliniken i Ängelholm, vet jag att deras arbetssätt bygger på en väl genomtänkt ideologi, och att de brinner för det de gör.

De som har att besluta om vården i Skåne är dock anfäktade av en ideologisk förvillelse som man trodde skulle dött när en viss mur föll för 15 år sedan. Det hela är fruktansvärt ledsamt. Nedanstående publicerades på insändarsidan i Helsingborgs Dagblad den 27 augusti 2004.

Psykiatrivården i NV-Skåne försämras

Sedan ett par år har det blivit uppenbart att det finns stora brister inom den svenska psykiatriska vården. Flera tragiska dödsfall till följd av dåd utförda av människor med kända psykiatriska diagnoser har satts i samband med besparingar och nedskärningar som genomförts inom psykiatrin, samtidigt som man brottats med rekryteringsproblem till specialiteten, fr a av läkare. Problemen har uppfattats som så alarmerande att regeringen sett det som nödvändigt att utse en särskild utredare, Anders Milton, som skall inventera vården och föreslå åtgärder. Trots att detta arbete ännu inte är klart har han redan på ett tidigt stadium gett offentlighet åt sin bedömning att psykiatrin behöver betydligt större ekonomiska resurser, för att man ska kunna komma till rätta med situationen.

När det gäller den psykiatriska vården i nordvästra Skåne, som på den offentliga sidan bedrivits av klinikerna i Helsingborg respektive Ängelholm, blev det även inom denna uppenbart att det fanns problem, då Ängelholmskliniken för tre år sedan blev av med flertalet av sina läkare på kort tid. Sedan dess har man där varit beroende av inhyrda läkare, och både patienter och övrig personal har uttryckt frustration över situationen. Även om många av stafettläkarna gjort ett bra arbete, säger det sig självt att verksamheten blir lidande när en så pass central yrkesgrupp inte är fullt representerad i den dagliga kliniska verksamheten och i arbetet att utveckla klinikens rutiner och arbetssätt.

Utöver psykiatriförvaltningen har det sedan snart tre år funnits ytterligare en större aktör som erbjudit psykiatrisk öppenvård i nordvästskåne, Avenyteamet, finansierat av Region Skåne efter att en upphandling gjordes på initiativ av den förra borgerliga majoriteten. En väl meriterad personalgrupp med höga ambitioner har åtagit sig att årligen ta emot elva tusen patientbesök, och både från patienter och andra vårdgivare har det varit omvittnat att man bjudit på en allsidig och professionell vård av hög kvalitet.

Från Läkarförbundets sida har man länge stött tanken att det finns ett egenvärde i att det bereds utrymme för fler än landstingen att bedriva vård, då konkurrens stimulerar och mångfald ger patienterna valmöjligheter.

Med tanke på hur pass väl Avenyteamet fungerat, vilket avspeglat sig i det goda rykte som man på kort tid uppnått, var det inte förvånande att Distriktsnämnden, trots att den nuvarande politiska majoriteten inte är känd för att uppskatta privata initiativ inom vårdområdet, under våren beslutade att en ny upphandling av öppenvårdspsykiatri skulle göras för de kommande fem åren.

Som tidigare framgått, inte minst genom många inlägg på denna sida, har nämnden emellertid beslutat att avbryta upphandlingen, då man tror att psykiatriförvaltningen ska kunna ta hand om de patientbesök som Avenyteamet stått för, och detta till en lägre kostnad. Distriktsnämnden gör således en annan bedömning av behoven inom psykiatrin än vad psykiatrisamordnaren Anders Milton gjort på det nationella planet.

Nordvästra Skånes Läkareförening ser Distriktsnämndens beslut att avbryta upphandlingen, vilket de facto innebär en nedläggning av Avenyteamet vid årsskiftet, som en klar försämring av det psykiatriska vårdutbudet i Nordvästra Skåne.

Styrelsen för Nordvästra Skånes Läkareförening
genom Per Breimer